Problem
Piotr 10: | | Ix+2I3+Ix−2I3 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości tej |
| | Ix+2I+Ix−2I | |
funkcji. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=If(x)−16I
Za bardzo nie wiem jak uprościć tą funkcję f(x)
Proszę o pomoc
1 lis 16:00
Mila:
Ix+2I3+Ix−2I3 =(|x+2|+|x−2|)*(|x+2|2−|x+2|*|x−2|+|x−2|2)
f(x)=(|x+2|2−|x+2|*|x−2|+|x−2|2)
1 lis 16:23
Aga1.: A
Ix+2I2=(x+2)2
1 lis 16:25
Piotr 10: Aga1 to wiem

. Dzięki
Mila
1 lis 16:25
Piotr 10: Dziedzina:
Ix+2I + Ix−2I =0
Ix+2I=0 ⋀ Ix−2I=0
x= − 2⋀ x =2
D
f=R
| | Ix+2I3+Ix−2I3 | |
f(x)= |
| = |
| | Ix+2I+Ix−2I | |
| (Ix+2I+Ix−2I)(Ix+2I2 −Ix+2I*Ix−2I+Ix−2I2) | |
| =Ix+2I2 −Ix+2I*Ix−2I+Ix−2I2= |
| Ix+2I+Ix−2I | |
=x
2+4x+4+x
2−4x+4 −Ix+2I*Ix−2I=x
2+8−Ix+2I*Ix−2I=x
2+8 −Ix
2−4I
Dla x∊(−
∞;−2)∪(2;+
∞)
f(x)=x
2+8 −(x
2−4)=x
2+8 − x
2+4=12
D
−1=12
Dla x∊<−2;2>
f(x)=x
2+8 − (−x
2+4)=x
2+8+x
2−4=2x
2+4
D
−1=<4;12)
D
−1=<4;12>
OK?
1 lis 17:46
Mila:

D=R
Z
w=<4,12>
1 lis 17:56
Piotr 10: Ok. Dziękuję bardzo
Mila 
!
1 lis 17:58
Mila:
1 lis 18:03