fukcja
rdzenny: mam takie o to zadanie wzynacz dziedzine i m.zerowe funkcji
f(x)=2x+1
____ pierwsza część zadania jest prosta bo wytarczy obliczyć że
x−1
x−1≠0
x≠1 czyli Df :R − {1}
ale problem jest jak wyznaczyc miejsca zerowe w tak dziwnie przedstawionej fukcji, prosze o
pomoc...
1 lis 14:25
sushi_ gg6397228:
co to jest " miejsce zerowe" ....
1 lis 14:26
rdzenny: miejsce przeciecia funkcji z osia x
1 lis 14:32
rdzenny: dalej nie wiem jak to zrobic
1 lis 14:33
sushi_ gg6397228:
to jest taki "x" dla którego wartość funkcji "=0"
czyli...
1 lis 14:35
rdzenny: czyli 2x+1=o
2x=1
x=pół takie jest rozwiązanie ? czy jak to zrobić wytłumacz mi mądry człowieku
1 lis 14:36
rdzenny: dalej nie wiem jak to zrobic ...
1 lis 14:43
sushi_ gg6397228:
2x+1=0
x=−0,5
sprawdzamy z dziedzina i... zadanie rozwiazane
1 lis 14:44