ciąg arytmetyczny, logarytmy
sim: Liczby
12 + log
4x
3, 1 + log
4x, log
4√x dla pewnej rzeczywistej wartości x są trzema
kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. Wyznacz x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 =
12 + log
4x
3
a
2 = 1 + log
4x
a
3 = log
4√x
Założenie x>0
a
2 − a
1 = a
3 − a
2
1 + log
4x −
12 − log
4x
3 = log
4√x − 1 − log
4x
1 + log
4x −
12 − 3log
4x =
12log
4x − 1 − log
4x
−
32log
4x = −
12
x=
3√4
W odpowiedziach mam x=4 i moja odpowiedź jest błędna a z książki poprawna (sprawdzałem). Gdzie
jest błąd bo nie mogę dojść?
1 lis 13:57
sushi_ gg6397228:
policz jeszcze raz przeksztalcenie z 4 do 3 linijki od konca
1 lis 14:00
sim: liczyłem niejednokrotnie, jestem ślepy
1 lis 14:07
sushi_ gg6397228:
to licz jeszcze raz i powoli, najpierw zrób porządki po każdej stronie aby była
liczba + pierwiastek
1 lis 14:08
sim: aaa już widzę

serio nie widziałem tego wcześniej, dzięki
1 lis 14:09
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
1 lis 14:10