rozwiąż równanie
poter:

Rozwiąż równanie:
x
2−16
_____
x−1 =0
jest taki o to ułamek i potrzebuje szybkiej pomocy bo nie wiem jak do tego sie zabrac a
potrzebuje tego na jutro
1 lis 13:26
sushi_ gg6397228:
dziedzina
1 lis 13:28
poter: jakiś wytłumaczenia jak to zrobic

wiem jak rozwiazywac równania ale takie mnie przerasta XD
1 lis 13:31
sushi_ gg6397228:
kiedy dzielenie dwóch "liczb" daje wynik równy 0 ?
1 lis 13:34
5-latek: Dla lepszego zrozumienia
Dziedzine to wiadomo jak wyznaczyc .
Pytanie 1 . czy wolno mam dzielic przez 0 ? Nie wolno . Jest to dzialanie niedozwolone
Pytanie nr2 . TO kiedy takie wyrazenie wymierne jest =0 ? Wtedy gdy licznik tego wyrazenie =0
| | x2−16 | |
Wobec tego nasze rownanie |
| =0 oczywiscie zalozenie z e x nie rowna sie ....... |
| | x−1 | |
wtedy i tylko wtedy gdy x
2−16=0 a tu juz masz wzor skroconego mnozenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)
...... wiec dzialaj
Rozwiazania trzeba sprawdzic z dziedzina . OK?
1 lis 13:36
poter: 0
1 lis 13:36
5-latek: NO nie . Rece opadaja

x
2−16=0 to ze wzoru (x−4)(x+4)=0 to x−4=0 to x=.....policz lub x+4=0 to x=......policz
Jesli nie widzisz wzoru to
x
2−16=0 to x
2=16 to x=
√16 tox=... ile? lub x=−
√16 to x= ile? bo (−4)
2= tez 16
1 lis 13:46
poter: dziękuje to wystarczyło zobaczyć wzór skróconego mnożenia aby poznać x aby potem go wszędzie go
podstawić poćwiczę tego typu zadania żeby to umieć
1 lis 13:50
poter: nie chce dołować ludzi xD
1 lis 13:54
5-latek:
1 lis 15:34