Wielomian!
Blue: Rozwiąż równanie:
2x
3+9x
2+x−3=0
Moja odp.:
1/2, (−5+√3)/2 i (−5−√3)/2.
Dobrze

?
1 lis 12:19
5-latek: To w takim razie przedstaw obliczenia
1 lis 12:21
Blue: Tyle pisania? a nie możesz sam/ sama tego obliczyć?
1 lis 12:24
Blue: podzieliłam wielomian przez (x−1/2) i mi wyszło: 2x
2 +10x +6. Potem to już z delty liczę dwa
rozwiązania i tym sposobem mam trzy pierwiastki
1 lis 12:25
Bizon:
1/2 tak
pozostałe chyba nie
1 lis 12:26
Blue: dlaczego nie
1 lis 12:28
Bizon: ... widać, że Δ "pachnie" pierwiastkiem z 13 a nie z pięciu −
1 lis 12:29
Blue: dlaczego

? i nie mam pierwiastka z 5 tylko z 3
1 lis 12:31
Blue: 2x
2 +10x +6 To jest dobrze, czy źle

?
1 lis 12:32
Bizon: dobrze
1 lis 12:35
Bizon: ale źle liczysz Δ
1 lis 12:35
Blue: wyszła 52
1 lis 12:37
Blue: łooo matko, masz racje xD ale ja głupia hahahaha
1 lis 12:37
Blue: będzie 2√13 , omyłeczka − wpisałam √3, sama nie wiem dlaczego....
1 lis 12:38
Bizon:
... po co to niska samoocena ... może tylko rozkojarzona .. a może zakochana ...
1 lis 12:39
5-latek: W takie swieto kazesz mi liczyc bo TObie sie nie chce pisac ?
Policz jeszcze raz delte delta =b2−4ac=100−48=52 to √52=√4*√13=2√13 i teraz licz x1
i x2
Poza tym jesli masz rownanie kwadratowe(a nie funkcje ) to mozesz je uproscic −−tu np przez 2
i mamy x2+5x+3 czyli delta =b2−4ac=25−12=13 i teraz mozesz liczyc miejsca zerowe bo delta
>0
1 lis 12:40
Blue: Przepraszam:C ale jak nie chcesz, to nie siedź na tej stronie, tylko idź na cmentarz − nikt
Ciebie nie zmusza do udzielania odpowiedzi
1 lis 12:50
5-latek: Udam ze tego twojego ostatniegpo wpisu nie bylo . Dobrze?
1 lis 13:28