nierówności oraz równania
;((((: witam proszę o pomoc aby wytłumaczyc krok po kroku jak robić
||x|−6|=8
||x+1|−4|=3
||x+2|−5|>1
||14x+2|+1|<3
|x|+|x2−x|=0
|x−1|+|x+2|+|x−5|=0
1 lis 12:06
Bizon:
... w pierwszych czterech "kasujesz" moduły korzystając z definicji wartości bezwzględnej.
Zatem:
||x|−6=8 ⇒ |x|−6=8 lub |x|−6=−8
|x|=14 |x|=−2 ... a to jest sprzeczne z
definicją w. bezwzgl.
i teraz podobnie
x=14 lub x=−14
1 lis 12:20
pigor: ..., aby nie badać bezmyślnie przedziałów (szkoda czasu)
wprost z definicji |a| ≥0, masz
|x|+|x2−x|=0 ⇒ x=0 i x
2−x=0 ⇔ x=0 i x(x−2)=0 ⇔
x=0 ;
analogicznie
|x−1|+|x+2|+|x−5|=0 ⇒ x=1 i x= −2 i x=5 ⇒
⇒ x∊∅ − koniunkcja nieprawdziwa równanie jest sprzeczne. ...
1 lis 12:36
;((((: można to głębiej wytłumaczyć na chłopski rozum
1 lis 12:42
Bizon:
... a czego nie rozumiesz

?
Takie przykłady jak 5 i 6 w szkole rozwiązujecie w przedziałach.
Ale w tych
pigor sprytnie zauważył, że jeśli sumujemy trzy składniki z których
każdy jest nieujemny a suma ma być równa 0 ... to jedynym rozwiązaniem jest to, iż każdy
z nich jest równy 0
1 lis 13:16
5-latek: To masz jak chlop krowie na rowie
Do 1 czyli |x|+|x
2−x|=0
Pytanie nr1. Kiedy suma dwoch skaldnikow jest =0
Odpowiedz. Wtedy gdy jeden skaldnik =0 i drugi skladnik =0
masz spojnik
i wiec jest to koniunkcja(przypomnij sobie z logiki kiedy koniunkcja jest
prawdziwa)
teraz przed oczy definicje wartosci bezwzglednej i to co zesmy napisali przed chwila |x|=0 gdy
x=0
|x
2−x|=0 gdy x
2−x=0 (opuszczany wartosc bez zmiany znaku ) x(x−1)=0 wiec x=0 lub x=1
teraz z |x|=0 to x=0 i z |x
2−x|=0 to x=0 lub x=1
koniunkcja jest prawdziwa gdy oba zdania sa prawdziwe
To teraz sprawdz czy jesli x=0 dla 1 wartosci i drugiej to cale wyrazenie jest prawdziwe .
Teraz nie moze byc tak zeby jednoczesnie x=0 i x=1 ,czyli zostaje tylko z e
x=0
To ostatnie zdanie wykorzystaj do rozwiazania drugij wartosci |x−1|+|x+2|+|x−5|=0
Bedzie tak samo zeby suma tych skladnikow byla =0 to kazdy skladnik musi =0
czyli x−1=0 to x=1
i x+2=0 to x=−2
i x−5=0 to x=5 −−−patrz na te spojniki i czyli
znowu koniunkcja Teraz zobacz na to zdanie co napisalem zebys je wykorzystal . Nie moze byc
jednoczesnie x=1 x=−2 i x=5 bo jesli np podstawimy za x=1 do tego rownania
|x−1|=|x+2|+|x−5|=0 to |1−1|+|1+2|+|1−5|=0+3+4=7 a to nie jest rowne 0 . Tak samo bedzie jesli
za x podstawisz −2 i 5 ,czyli nie ma takiego x
sa ktory by spelnial to rownanie . czy juz
jasniej jest
1 lis 13:24