układ równań
układ: Mam problem z rozwiązaniem układu równań:
x2−y2=−3
2xy=−4
1 lis 12:01
5-latek: najprosciej to z drugiego wyznacz x i podstaw do 1 rownania
1 lis 12:03
układ: tylko mam problem jak dochodze do tego, bo mam:
i czy jak dalej to rozwine to to będzie tak :
| | 4 | |
x2+( |
| )=−3  |
| | x2 | |
jak dalej tak policzylem i dalem t zamiast x
2 to mi delta wyszła ujemna
1 lis 12:08
Trivial:
Najprościej to zauważyć, że ten układ jest równoważny równaniu:
z
2 = (x+iy)
2 = −3 − 4i.
| | 1 | |
zatem z = x + iy = √−3−4i = ± |
| (√5−3 − i√5+3) = ±(1−2i) |
| | √2 | |
Skąd: (x,y) ∊ { (1,−2), (−1,2) }
1 lis 12:10
5-latek: | | −2 | | −2 | | 4 | |
x2−( |
| )2=−3 ( |
| )2= |
| |
| | x | | x | | x2 | |
1 lis 12:15
układ: ok, teraz sie zgadza dzieki
1 lis 12:42