algebra
Fru: Witam!
Mam problem z algebrą liniową i prosiłbym goraco o pomoc. Od zawsze wiadomo że w matematyce
chodzi o rozumienie a nie uczenie sie na pamiec wiec do tego zmierzam zeby zrozumiec .
Mam problem z bazą i powłoką liniową (liniową zależnośc i niezależnośc rozumiem ).
A wiec do rzeczy chodzi mi głownie o zadania bo niby definicje mialem podane na wykladzie ale
jezeli chodzi o rozwiazywanie zadan to kompletnie nie wiem do czego mam zmierzac i co mam
zrobic....
Podam nizej kilka zadan i prosze i komentarze co z czego i dlaczego, bo ja naprawde chce to
zrozumiec >
1) Zbadac czy dowolny wektor u=(x,y,z) ∊R
3 da sie zapisac jako kombinacje liniową wektorów
v=(1,1,0) v2−(0,1,1) v3=(1,0,1).
[w tym zadaniu wiem ze trzeba ulozyc uklad rownan tylko za bardzo nie wiem jak interpretowac
rozwiązanie takiego ukladu ]
2)Zbadac czy podane wektory tworza baze przestrzeni R
3
v=(1,3,2) v2=(2,4,4) v3=( −1,2,2)
[nie wiem do czego mam dązyc w takich przykladach ]
3)Sprawdzic czy nastepujace podzbiory R
n są podrzestrzeniami wektorowymi
u={(x,y,z) ∊R
3 : x+y−z=0}
[tutaj prosze o szersze wyjasnienie]
4)W przestrzeni R
3 dane są dwa wektory u=(2,1,4) v=(5,2,1)
wyznaczyc powloke liniową L(v,u)
[

]
5)I ostatnie, Znalesc uklad rownan liniowych opisujacych powloke liniowa L(v1,v2,v3,v4)
v1=(1,−1,1,0) v2=(1,1,0,1) v3=(2,0,1,1)
Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc, ( jezeli kogos irytuje robienie tutaj zadan moze byc
skan zeszytu cokolwiek , byleby bylo pomocne ^^ ) Pozdro i czekam na odpowiedzi
1 lis 11:58
Trivial:
Zadanie 1
Chodzi o to, żeby pokazać że dla dowolnego u istnieją c1,c2,c3 takie że
u = c1v1 + c2v2 + c3v3
Zapisując to macierzowo:
[ v1 v2 v3 ][ c1 c2 c3 ]T = u
Wystarczy zatem pokazać, że wyznacznik tej macierzy jest niezerowy (albo po prostu rozwiązać
ten układ i wyznaczyć c1, c2, c3 w zależności od parametrów x,y,z
1 lis 12:22
Trivial:
Zadanie 2
Baza przestrzeni U to zbiór niewspółliniowych wektorów, których kombinacje liniowe opisują
każdy wektor tej przestrzeni. Interesujący fakt o bazach jest taki, że do opisania przestrzeni
Rn potrzebne jest n niewspółliniowych wektorów.
R3 → 3 wektory bazowe OK
Pozostało sprawdzić czy nie są współliniowe.
1 lis 12:28
Trivial:
Zadanie 3
Podprzestrzeń U wektorowa musi spełniać dwa warunki.
1) x∊U ⇒ cx ∊ U c jest dowolną stałą
2) x,y∊U ⇒ x+y ∊ U
Sprawdź czy zachodzą.
1 lis 12:34
Trivial:
Zadanie 4
Chodzi o to, żeby wyznaczyć zbiór wszystkich wektorów postaci:
c1u + c2v
dla dowolnie wybieranych c1, c2. W zasadzie nie wiem czego oczekują w tym zadaniu. Chyba
tylko tego, żeby napisać:
L(v,u) = { c1v + c2u : (c1,c2) ∊ R2 }
1 lis 12:37
Trivial:
Zadanie 5
A czym jest v4?
1 lis 12:40
Fru: Dzieki trivial za szybką odpowiedz

juz sprawdzam czym jest v4
1 lis 12:46
Fru: Nie ma tam v4 po prostu pomylilem
1 lis 12:47
Trivial:
Zadanie 5
L(v1,v2,v3) = { c1v1 + c2v2 + c3v3 : (c1,c2,c3) ∊ R3 }
Ale jako że mamy: v1 + v2 = v3 mamy:
L(v1,v2,v3) = { c1v1 + c2v2 : (c1,c2) ∊ R2 }
co można przedstawić macierzowo:
[ u1 u2 u3 u4 ]T = [ v1 v2 ] [ c1 c2 ]T
czyli
u1 = c1 + c2
u2 = −c1 + c2
u3 = c1
u4 = c2
1 lis 13:03