matematykaszkolna.pl
algebra Fru: Witam! Mam problem z algebrą liniową i prosiłbym goraco o pomoc. Od zawsze wiadomo że w matematyce chodzi o rozumienie a nie uczenie sie na pamiec wiec do tego zmierzam zeby zrozumiec . Mam problem z bazą i powłoką liniową (liniową zależnośc i niezależnośc rozumiem ). A wiec do rzeczy chodzi mi głownie o zadania bo niby definicje mialem podane na wykladzie ale jezeli chodzi o rozwiazywanie zadan to kompletnie nie wiem do czego mam zmierzac i co mam zrobic.... Podam nizej kilka zadan i prosze i komentarze co z czego i dlaczego, bo ja naprawde chce to zrozumiec > 1) Zbadac czy dowolny wektor u=(x,y,z) ∊R3 da sie zapisac jako kombinacje liniową wektorów v=(1,1,0) v2−(0,1,1) v3=(1,0,1). [w tym zadaniu wiem ze trzeba ulozyc uklad rownan tylko za bardzo nie wiem jak interpretowac rozwiązanie takiego ukladu ] 2)Zbadac czy podane wektory tworza baze przestrzeni R3 v=(1,3,2) v2=(2,4,4) v3=( −1,2,2) [nie wiem do czego mam dązyc w takich przykladach ] 3)Sprawdzic czy nastepujace podzbiory Rn są podrzestrzeniami wektorowymi u={(x,y,z) ∊R3 : x+y−z=0} [tutaj prosze o szersze wyjasnienie] 4)W przestrzeni R3 dane są dwa wektory u=(2,1,4) v=(5,2,1) wyznaczyc powloke liniową L(v,u) [] 5)I ostatnie, Znalesc uklad rownan liniowych opisujacych powloke liniowa L(v1,v2,v3,v4) v1=(1,−1,1,0) v2=(1,1,0,1) v3=(2,0,1,1) Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc, ( jezeli kogos irytuje robienie tutaj zadan moze byc skan zeszytu cokolwiek , byleby bylo pomocne ^^ ) Pozdro i czekam na odpowiedzi
1 lis 11:58
Trivial: Zadanie 1 Chodzi o to, żeby pokazać że dla dowolnego u istnieją c1,c2,c3 takie że u = c1v1 + c2v2 + c3v3 Zapisując to macierzowo: [ v1 v2 v3 ][ c1 c2 c3 ]T = u Wystarczy zatem pokazać, że wyznacznik tej macierzy jest niezerowy (albo po prostu rozwiązać ten układ i wyznaczyć c1, c2, c3 w zależności od parametrów x,y,z
1 lis 12:22
Trivial: Zadanie 2 Baza przestrzeni U to zbiór niewspółliniowych wektorów, których kombinacje liniowe opisują każdy wektor tej przestrzeni. Interesujący fakt o bazach jest taki, że do opisania przestrzeni Rn potrzebne jest n niewspółliniowych wektorów. R3 → 3 wektory bazowe OK Pozostało sprawdzić czy nie są współliniowe.
1 lis 12:28
Trivial: Zadanie 3 Podprzestrzeń U wektorowa musi spełniać dwa warunki. 1) x∊U ⇒ cx ∊ U c jest dowolną stałą 2) x,y∊U ⇒ x+y ∊ U Sprawdź czy zachodzą.
1 lis 12:34
Trivial: Zadanie 4 Chodzi o to, żeby wyznaczyć zbiór wszystkich wektorów postaci: c1u + c2v dla dowolnie wybieranych c1, c2. W zasadzie nie wiem czego oczekują w tym zadaniu. Chyba tylko tego, żeby napisać: L(v,u) = { c1v + c2u : (c1,c2) ∊ R2 }
1 lis 12:37
Trivial: Zadanie 5 A czym jest v4?
1 lis 12:40
Fru: Dzieki trivial za szybką odpowiedz emotka juz sprawdzam czym jest v4
1 lis 12:46
Fru: Nie ma tam v4 po prostu pomylilem
1 lis 12:47
Trivial: Zadanie 5 L(v1,v2,v3) = { c1v1 + c2v2 + c3v3 : (c1,c2,c3) ∊ R3 } Ale jako że mamy: v1 + v2 = v3 mamy: L(v1,v2,v3) = { c1v1 + c2v2 : (c1,c2) ∊ R2 } co można przedstawić macierzowo: [ u1 u2 u3 u4 ]T = [ v1 v2 ] [ c1 c2 ]T czyli u1 = c1 + c2 u2 = −c1 + c2 u3 = c1 u4 = c2
1 lis 13:03