Wielomiany
Blue: Rozwiąż równanie:
a) 2x
3 +3x
2 +3x +1 =0
b) 2x
3 + x
2 +3x−2 =0
c) 2x
3+9x
2+x−3=0
d) 9x
4+9x
3+11x
2+9x+2=0
Mi wyszło:
a) −1/2
b) 1/2
c) nie wiem jak to zrobić, bo nie pasuje −3, 3, 3/2 ani −3/2.... Ma ktoś jakiś pomysł

?
d) −1/3, −2/3
Czy dobrze są podpunkty a, b, d

?
1 lis 10:51
Blue: ykhym.... czekammm
1 lis 11:02
5-latek: np a) dobrze w zbiorze R ale jesli byly liczby zespolone to rozwiazan malo wiesz o co mi
chodzi
jesli chodzi o c mamy takie dzielniki 3 (−1 1 −3 3 ) a dzielniki 2 to (−1 ,1 −2 2 .) Moze np
x= 1/2 da zero ? Sparwdz
1 lis 11:13
Blue: czyli wyjdzie : 1/2, (−5+√3)/2 i (−5−√3)/2.
1 lis 12:06
Blue: Tak?
1 lis 12:06