Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych/
Blue: Współczynniki wielomianu w są liczbami całkowitymi. Które z podanych liczb nie mogą być
pierwiastkami wielomianu w?
a) w(x)= −4x6+...−1
Liczby: −4, −2, −1, −1/2, −1/4, 0, 1/4, 1/2, 1, 2, 4
b) w(x) = 4x7 +...−2
Liczby: −4, −2, −1, −1/2, −1/4, 0, 1/4, 1/2, 1, 2, 4
c) w(x) = 2x5+...+3
Liczby: −3, −2, −3/2, −1, −2/3, −1/2, 0, 1/2, 2/3, 1, 3/2, 2, 3.
Moje odp.:
a) 0, −4, −2, 2, 4
b)−4, 0, 4
c) −2, −2/3, 2/3, 2
Robiłam to na podstawie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych. Dobrze?
1 lis 10:47
5-latek: Jesli na podstawie tego twierdzenia to OK
1 lis 10:54
ewa: ddd
19 gru 18:16