ciągi
Karolina: cześć, mam problem z takim jednym zadankiem:
liczby a2+4b+3a, a+2b+1, a+b są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Zbadaj dla
jakich a∊R ciąg ten jest malejący.
Z góry dzięki za pomoc
1 lis 08:52
5-latek: A kiedy ciag jest malejacy ?
1 lis 09:00
Karolina: wtedy gdy an − an−1 <0
1 lis 09:06
5-latek: No to Karolinko licz
1 lis 09:10
Karolina: no ale żeby to wyliczyć potzrebuje wzoru ogólnego a z tym jest problem
1 lis 09:12
pigor: ..., np. tak : dany ciąg jest
arytmetyczny i malejący ⇔
⇔ 2 (a+2b+1)= a
2+4b+3a + a+b i r= a+b − (a+2b+1)< 0 ⇔
⇔ 2a+4b+2= a
2+5b+4a i −b−1< 0 ⇔ −b= a
2+2a−2 i −b< 1 ⇔
⇔ a
2+2a−2<1 ⇔ a
2+2a−3<0 ⇔ (a+3)(a−1)<0 ⇔
−3<a<1 ⇔
a∊(−3;1) .
1 lis 12:16