Problem
Piotr 10: | | 1 | |
Dane jest wyrażenie W(x)= |
| dla x∊R − {−1;0}. |
| | x(x+1) | |
| | a | | b | |
a) Wyznacz liczby a i b tak, aby W(x)= |
| + |
| |
| | x | | x+1 | |
| | a(x+1)+bx | | x(a+b)+a | |
W(x)= |
| = |
| |
| | x(x+1) | | x(x+1) | |
A więc:
a=1 ⋀ a+b=0⇔b=−1. x≠0 ( z założenia)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) Uzasadnij, że |
| + |
| + |
| +........+ |
| < 1 |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 2012*2013 | |
Proszę o sprawdzenie podpunktu a) oraz o udzielenie podpowiedzi do podpunktu b)
1 lis 00:13
Godzio:
a) Ok
b) Wskazówka: podpunkt a)
1 lis 00:17
Piotr 10: OK. Dzięki, tez tak myślałem, że trzeba to wykorzystać. Jeszcze dzisiaj później nad tym pomyślę
1 lis 00:20
Godzio:
Nie ma co myśleć, samo się robi (a właściwie skraca

)
1 lis 00:21
Piotr 10: A ja sobie wbiłem do głowy, że to się nie skróci bo nie ma nigdzie minusa haha
1 lis 00:22
Piotr 10: Ale najgorszy dział jest przede mną ''Prawdopodobieństwo'' , więc będzie źle
1 lis 00:24
Godzio:
Oj będzie
1 lis 00:31
pigor: ..., to nie jest skracanie tylko redukcja . ...
1 lis 02:02
Piotr 10: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| ............+ |
| − |
| + |
| 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 2011 | | 2012 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 2012 | |
| − |
| = 1− |
| = |
| |
| 2012 | | 2013 | | 2013 | | 2013 | |
co jest prawdą, bo
OK?
1 lis 15:55