ciągi
rafał: Mając ciąg 1, ..., 800 wyznacz taką ilość liczb które są podzielne przez 6 oraz 8, ale nie są
podzielne przez siedem.
31 paź 22:26
rafał: według moich obliczeń wyszło, że liczb które są podzielne zarazem przez sześć i osiem jest
200, mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć jak zrobić z tym, że nie mogą być podzielne przez
siedem?
31 paź 22:34
rafał: to chyba jest błąd bo teraz zauważyłem, że jest napisane "oraz" więc takich liczb mi wyszło
33
31 paź 22:34
rafał: Chyba zrobiłem i ostateczna moja odpowiedź to 29, może ktoś potwierdzić ?
31 paź 22:43
KUZDE: tak, 29 wychodzi
31 paź 22:53
rafał: To teraz trudniejsze zadanie, mając ciąg [1,...,n] ile jest takich liczb że są podzielne przez
dwa lub trzy, ale nie są podzielne przez pięć i siedem? Próbowałem coś robić, jednak nie wiem
jak traktowac te n.
31 paź 23:01
rafał:
1 lis 12:25
rafał:
1 lis 13:59
rafał:
1 lis 14:11
rafał: może ktoś pomóc
1 lis 16:43
rafał: :(
1 lis 22:14
rafał: możesz napisać co u ciebie znaczą te [ ] ?
i dlaczego tam otrzymałaś 21110, i po co sprawdzamy ile liczb podzielnych przez 210? na jakiej
podstawie
1 lis 22:42
rafał: tam w tym 21110 jest chyba błędne, miałobyć chyba 210, natomiast czy aby na pewno wystarczy NWW
tych 4 liczb?
próbowałem zrobić to na podobnych przykładzie tj.: taki sam jak u góry tylko mamy "sześć bądź
| | n | | n | | n | | n | |
osiem", wtedy wychodzi: [ |
| ] = 133, [ |
| ] = 100, [ |
| ] = 33, [ |
| ] = 4 |
| | 6 | | 8 | | 24 | | 168 | |
133 + 100 − 33 − 4 = 196, ale tak naprawdę tych liczb jest 171, więc gdzie jest błąd ?
1 lis 22:56
Mila: Oj, widzę, że źle mi się wpisało, zbyt mocno przycisnęłam klawisz, poprawiam.
[ ] część całkowita z ilorazu
np.
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 2 |
| | 2 | |
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 3 |
| | 3 | |
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 2 i 3 odejmiemy, aby nie zostały policzone 2 |
| | 6 | |
razy
Jeśli liczba nie może się dzielić przez 5 i przez 7( rozumiem z treści, że jednocześnie)⇔nie
może się dzielic przez 35, ale wybieramy te liczby z podzielnych przez 2 lub 3
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 2 i 35 (np. 70) |
| | 2*35 | |
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 3 i 35 (np. 105) |
| | 3*35 | |
| | n | |
[ |
| ] −tyle jest liczb podzielnych przez 6 i 35 (np. 210 i wielokrotności) |
| | 6*35 | |
To teraz pomyśll co dodac , a co odjąć.
1 lis 22:59
Mila:
Policzyć zadanie 1?
1 lis 23:02
rafał: | | n | |
chyba w tym przykładzie co robiłem na podstawie twojego niepoprawionego powinno byc [ |
| ] + |
| | 6 | |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
[ |
| ] − [ |
| ] − ([ |
| ] + [ |
| ] − [ |
| ]) = 171 |
| | 8 | | 24 | | 42 | | 56 | | 168 | |
o to chodzilo ?
1 lis 23:04
rafał: czyli w tym zadaniu drugim ostateczny wynik to:
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
S = [ |
| ] + [ |
| ] − [ |
| ] − ([ |
| ] + [ |
| ] − [ |
| ])  |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 70 | | 105 | | 210 | |
1 lis 23:07
Mila:
No i pięknie. Tak ma być.
1 lis 23:09
rafał: dziekuje za pomoc
1 lis 23:09
Mila:
A masz odpowiedź do drugiego, bo może sprawdzimy na piechotę.
1 lis 23:11
rafał: niestety nie
1 lis 23:12