rozkład wielomianu
uczeń: Rozłóż wielonian
−x3+4x2−14x+4
31 paź 21:55
matyk: dobrze przepisałeś?
31 paź 22:00
uczeń: tak
próbowałem tabelką Hornera ,ale to nic nie daje:( nie wiem co robić
31 paź 22:02
matyk: ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
31 paź 22:04
matyk: pozostają wzory Cardano − skomplikowane rachunki
31 paź 22:05
Bizon:
... sądzę, że powinno być +14x
31 paź 22:09
matyk: też mi się wydaje, że pomyłka była w przepisaniu.
31 paź 22:10
Hajtowy: −x
3+4x
2+14x+4 = 0
W(−2) = 0
(−x
2+6x+2)(x+2)=0
Δ=36+8=44
√Δ=2
√11
Odp. x=−2 v x=3−
√11 v x=3+
√11
31 paź 23:11