liczby
zadanie: 1. Uproscic wyrazenie
37
(32n−22m)*∏ (32n+i+22m+i)
i=0
dla i=0
(32n−22m)*(32n+22m)=(32n+1−22m+1)
dla i =1
(32n+1−22m+1)*(32n+1+22m+1)=(32n+2−22m+2)
.......
dla i =37
(32n+37−22m+37)*(32n+37+22m+37)=(32n+38−22m+38)
dobrze?
31 paź 21:22
zadanie: | | 9 | |
2. ktora z liczb jest wieksza ( |
| )9/4 czy 6 ? |
| | 4 | |
W rozwiązaniu wolno korzystać z własności potęgowania, wolno wykonywać obliczenia
na liczbach naturalnych mniejszych od 100 oraz wolno wykorzystać równości 2
11=2048 i
3
7=2187.
| | 9 | | 32 | | 3 | | 3 | | 32*37 | |
( |
| )9/4=( |
| )9/4=( |
| )9/2=√( |
| )9=√ |
| |
| | 4 | | 22 | | 2 | | 2 | | 29 | |
zalozmy, ze 6 jest wieksza liczba
3
2*3
7<2
11*3
2 /:3
2
3
7<2
11 z warunkow zadania mozna korzystac z rownosci
wiec sprzecznosc
| | 9 | |
wieksza jest liczba ( |
| )9/4 |
| | 4 | |
dobrze?
31 paź 22:15
Mila:
Oczopląsu można dostać;
Jedno napiszę.
(32n)2=(32n)*(32n)=(32n+2n)=32n*(1+1)=32n*2=32n+1
(22m)2=(22m)*(22m)=(22m+2m)=22m*(1+1)=22m*2=22m+1
(32n−22m)*(32n+22m)=(32n)2−(22m)2=32n+1−22m+1
31 paź 22:25
zadanie: dziekuje
czyli dobrze zrobilem koncowe wyrazenie bedzie postaci (32n+3+8−2{{2m+3+8}) ?
31 paź 22:29
zadanie: pomylilo mi sie ale chodzilo mi o koncowe wyrazenie z napisane o godz. 21:22
31 paź 22:30
Mila:
Wydaje mi się, że dobrze.21:22.
Załóżmy, że:
3
9>2
9*6
2⇔3
9>2
9*2
2*3
2
3
7>2
11⇔
2187>2048
Pierwsza liczba jest większa.
Następne jutro sprawdzę, dziś już nie myślę.
31 paź 23:10
zadanie: dobrze
dziekuje
1 lis 08:27