zadanie
Wojtek65: Na opakowaniu cukierków podana jest informacja producenta, że zawiera ono przeciętnie 30 sztuk
cukierków. Dokonano kontroli poszczególnych paczek i otrzymano wyniki:
29,30,31,31,30.29,32,32,33,33,34,32,32 i 34. Oblicz średnią liczbę cukierków w paczce. Wyznacz
medianę i dominantę oraz oblicz wariancję i odchylenie standardowe liczby cukierków w tych
paczkach.
31 paź 20:02
Alfa:
porządkujemy te wyniki:
29,29,30,30,31,31,32,32,32,32,33,33,34,34
| | 2*29+2*30+2*31+4*32+2*33+2*34 | |
śr. liczba cukierków: xśr = |
| = ... |
| | 14 | |
| | 32+32 | |
mediana M = |
| = 32 (bo jest parzysta ilość liczb) |
| | 2 | |
dominanta: D = 32 (bo jest ich najwięcej)
wariancja:
σ = U{2*(29−x
śr)
2+2*(30−x
śr)
2+2*(31−x
śr)
2+4*(32−x
śr)
2+2*(33−
x
śr)
2+2*(34−x
śr)
2}{14}
odchyl. stand. to
√σ
31 paź 21:29