liczby
zadanie: Dowieść, że nie istnieje liczba wymierna q spełniająca równość q
q=5
| | m | |
zalozmy, ze q jest liczba wymierna i zapiszmy ja w postaci ulamka |
| m, n ∊N |
| | n | |
5
n*n
m=m
m
jesli to jest dobrze to jaki komentarz to uzasadni?
31 paź 19:26
Bizon:
... to jak współczesne malarstwo ... 5 minut mazania ... i 5 dni dumania nad tytułem ...
31 paź 19:30
PW: | | m | |
Ułamek |
| niech będzie nieskracalny. Gdyby |
| | n | |
q
mn=5,
to po podniesieniu obu stron do potęgi n
q
m=5
n.
O licho, po prawej stronie liczba naturalna. Co to znaczy dla q?
31 paź 20:01
zadanie: ze po lewej tez musi byc naturalna?
31 paź 20:14
PW: A to jest niemożliwe, bo jeśli q był ułamkiem nieskracalnym, to i qm też jest ułamkiem
nieskracalnym.
Jeszcze na samym początku warto by było wykluczyć q∊N − ani 11, ani 22, ani 33 nie są równe
5, a dla k>3 tym bardziej kk>5.
31 paź 20:28
zadanie: dziekuje
31 paź 20:29
zadanie: Udowodnić nierówność n227≤2n
dla wybranej przez siebie liczby naturalnej n>1. (Należy wybrać jedną liczbę n spelniajaca
nierownosc i dla tej liczby udowodnić nierówność.
Przypomnienie:
Potęgowanie wykonujemy
od góry.
mozna za n podstawic liczbe, ktora jest potega dwojki
n=2k, k∊N czyli
2k227≤22k
a teraz?
jakas podpowiedz?
31 paź 20:39
zadanie: ?
31 paź 22:15
zadanie: ?
1 lis 17:26
zadanie: ?
1 lis 23:36
Mila:
Nie widzę, aby nierówność była spełniona.
1 lis 23:53
zadanie: nie wiem moze nie jest
ale na zajeciach robilismy podobne zadanie
n1000<2n ;n>1 i n∊N
n=2k
21000k<22k
1000k<2k
np. dla k=14
n=214
dlatego pomyslalem, ze moze jak tutaj tez za n wstawic liczbe, ktora jest potega dwojki to cos
wyjdzie
2 lis 00:18
Mila:
Poszukujemy liczby n∊N+, N>1 aby zachodziła nierówność:n227≤2n
n=2k, k∊N+
(2k)227≤2(2k)⇔
2k*227≤2(2k)⇔
k*227≤2k⇔
(27+m)*227≤227*2m
27+m≤2m równość zachodzi dla m=5, bo
27+5=25
stąd wybieramy m>5
dla m=6 mamy:
k=27+6=33
(233)227<2233 to udowodnij.
2 lis 16:57
zadanie: dziekuje bardzo
2 lis 19:15