zadanie z matematyka pisz
kamczatka: Chodzi o te zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1518.html
Czemu jak liczymy tam różnicę zbioru A\B to
P((A \ B) ∪ (A ∩ B)) = P(A \ B) + P(A ∩ B)
o co chodzi z tym trzecim warunkiem.
I co oznacza że zbiory są rozłączne i skąd to wiadomo ?
31 paź 19:24
john2: potrzebujemy coś zamienić na coś, gdzie będzie B\A, żeby móc te różnice obliczyć
A to jest to samo co (A\B) ∪ (A∩B),
Można to wyjaśnić tak: od A odejmujemy elementy z B (A\B) i zwracamy je dodając część wspólną A
A\B i A∩B są rozłączne, nie mają elementów wspólnych
jest to logiczne gdyż A\B to zbiór A bez elementów B, a A∩B to część wspólna z A i B
31 paź 19:29
john2: w pierwszej linijce miałem na myśli A\B
31 paź 19:30
john2: w trzeciej linijce wycięło " część wspólna A i B"
to jest tak jak się nie patrzy na podgląd
31 paź 19:31
31 paź 19:33
kamczatka: elementy wspólne a część wspólna to co innego ?
2 lis 11:02
john2: Część wspólna zbiorów A i B to ZBIÓR zawierający elementy wspólne ze zbiorów A i B. Ten ZBIÓR
(czyli część wspólną) można zapisać tak (A∩B).
Jeśli A = {1,2,4,5} a B = {4,5,6,7}
to A∩B = {4,5}
A∩B to nowy zbiór
2 lis 11:17
john2: a elementy wspólne zbiorów A i B to 4 i 5
2 lis 11:18
kamczatka: ok dzięki.
2 lis 13:47
kamczatka: ale zastanawiam mnie to jak oni są rozłączne skoro mają część wspólną ?
2 lis 13:54
john: Zwróć uwagę: Rozłączne są zbiory (A\B) oraz (A∩B).
Nie mówię o zbiorach A i B, tylko o zbiorach (A\B) oraz (A∩B).
I to ma sens.
(A\B) oznacza, że od A odejmujesz elementy, które mają zarówno zbiór A i B.
Można równie dobrze zapisać A\B = A\(A∩B).
Przykład:
A = {1,2,3,4}, B = {3,4,5,6}
A\B = {1,2}
Od A odjąłem elementy wspólne A i B.
Wynika z tego, że zbiór A\B nie ma wspólnych elementów ze zbiorem B, i co za tym idzie ze
zbiorem A∩B również nie.
A\B = {1,2}, A∩B={3,4}
Te dwa zbiory nie mają elementów wspólnych, czyli nie mają części wspólnej, czyli są rozłączne.
2 lis 14:05
kamczatka: ok dzięki wielkie.
2 lis 14:12