Środek masy
Kermit: Witam zadanko bardziej z fizyki,ale moze znajdzie sie ktoś kto pomoże

.Wyznacz srodek masy
majac podane wspolrzedne m=2kg i m=1kg .Wiem ze należy jakoś przekształcic wzór.
31 paź 18:36
PW: Huśtawka? Taka "dwie osoby na końcach deski".
31 paź 18:49
Piotr 10: Ale jakie współrzędne
31 paź 19:05
Kermit: Moj nauczyciel na wejsciowce podał tylko M=2kg i M=1kg.Mamy to obliczyc za pomcoa
przeksztalcenia wzoru.
31 paź 19:08
Piotr 10: Ogółem środek masy to:
Nie wiadomo na jakich współrzędnych leżą te masy
31 paź 19:10
Piotr 10: A mieliście jakieś podobne zadanie na lekcji
31 paź 19:11
Kermit: Nie to jest cwiczenie z tematu wahadlo fizyczne,
31 paź 19:13
Piotr 10: A w której jesteś klasie? Bo ogółem wahadła fizycznego nie miałem, bo to nie obowiązuję na
maturze w 2014 roku
31 paź 19:14
Kermit: 1 rok studiów
31 paź 19:15
Piotr 10: Aa

. To raczej Ci nie pomogę(ja III klasa liceum), ale poczytaj na necie o tym środku masy.Ja
jak miałem wyznaczyć środek masy, gdy miałem podane ich masy to też miałem podane ich
współrzędne
31 paź 19:16
Kermit: No na tym polega "trudnosc" tego zadania,przez co nikt nie zaliczył w mojej grupie wejsciowki z
tego −nikt nie wie jak przeksztalcic ten wzor.
31 paź 19:17
Piotr 10: Ale na pewno ktoś z forum Ci pomoże. Wiem, że
Trivial i
daras ogarniają fizykę dobrze
31 paź 19:19
daras: ale jaki wzór? Piotr podał dobry
układ współrzędnych wybierasz sobie dowolnie, np. umieszczasz jedna masę w początku ukłdu współ
31 paź 20:20
daras: a jeśli masz już podane konkretne współrzędne tych mas, to musisz tylko policzyć takie średnie
ważone jak we wzorze podanym wyżej
31 paź 20:21
Olek: Moglbys to rozpisac?Bo tez mam problem z tym zadaniem(kolega Kermita

)
31 paź 22:24