matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
xyz:
Oblicz granice:
(n+1)5
n
5
n
(n+1)
5
lim a
n
=lim
=lim
= lim (
)
n
*
2
n
*3
n+1
(2*3)
n
*3
6
n+1
3
W rezultacie mamy 0*
∞
co oczywiście nie jest poprawna granica.
31 paź 18:24
xyz:
Już wiem wystarczyło przemonożyc przez:
1
6
n
1
6
n
31 paź 18:40