liczby
zadanie: 1. Która z liczb jest większa: p45{45} czy 1,08?
W rozwiązaniu wolno korzystać z własności potęgowania, wolno wykonywać obli−
czenia na liczbach naturalnych mniejszych od 200 oraz wolno wykorzystać równości
3
19=1162261467 i 5
13=1220703125.
p45{45}=45
1/45
| | 33 | | 3135 | |
(( |
| )45)1/45=( |
| )1/45 |
| | 52 | | 590 | |
3
2*5
91>3
135 /:3
2
5
91>3
133
(5
13)
7>(3
19)
7
zgodnie z warunkami zadania
liczba pierwsza jest wieksza
2. Ktora z liczb jest wieksza 45
13 czy 2
72?
W rozwiązaniu wolno korzystać z własności potęgowania oraz wolno wykonywać ob−
liczenia na liczbach naturalnych mniejszych od 300.
45
13 (2
6)
13
45
13 < 64
13
druga liczba jest wieksza
dobrze?
31 paź 18:22
PW: W pierwszym przepisałbym "od tyłu" − wychodząc od podanej w treści zadania nierówności
(5
13)>(3
19)
dojść do nierówności między zadanymi liczbami. Inaczej nie bardzo wiadomo, dlaczego napisałeś
nagle
W drugim coś nie tak, 72=6•12.
31 paź 18:35
Mila:
1) dobrze
2)6*13=78
?
31 paź 18:36
zadanie: no wlasnie za prosto by bylo
31 paź 18:38
zadanie: 25=32<45<26=64
31 paź 18:40
zadanie: 265<45<278
da sie to jakos wykorzystac?
31 paź 18:43
zadanie: 4513 tam piowinno byc
31 paź 18:43
PW: Chyba trzeba dokonać subtelnego oszacowania
27/13>27/14=√2>1,414,
w związku z czym
272/13=25+7/13=32•27/13 > 32•1,414>45
31 paź 19:32
Mila:
później.
31 paź 19:33
PW: Wystarczy √2>1,41
31 paź 19:34
zadanie: dziekuje
31 paź 19:43
zadanie: czyli druga liczba jest wieksza
31 paź 19:44