Zadanie z matematyka pisz
kamczatka: Mógłby ktoś powiedzieć czemu w tym zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2004.html
A∪B=A ?
i A∩B=B ?
Suma = A bo P(A)=0,6 a P(B)=0,2 więc B mieści się w A to suma razem jest A?
A część wspólna to 0,2 bo tyle wynosi B ?
31 paź 18:18
john2: jak B zawiera się w A, to A można zapisać A∪B, bo dodając B do A nic nowego nei wnosimy do A,
bo B już jest w A
podobnie z częścią wspólną, skoro B zawiera się w A, to częscią wspólną A i B będzie całe B
zatem skoro A∪B = A to P(A∪B) = P(A), to samo z częścią współną
31 paź 18:28