Błąd względny i różniczka zupełna
Global: Witam!
Nie do końca zostały u mnie przerobione przykłady na liczenie błędu względnego za pomocą
różniczki zupełnej. Zadania nie wyglądają na trudne, ale nie mogą mi wyjść takie wyniki, jak w
odpowiedziach.
Przykładowe zadanie:
Okres wahadła oblicza się ze wzoru T=2π√l/g, gdzie l długość wahadła, g przyspieszenie
ziemskie. Wyznaczyć błąd względny δT przy danych błędach względnych δl i δg.
Według wzoru błąd względny: δT = ΔTT
ΔT=T'l Δl + T'g Δg
Liczę pochodne:
T'l = π√l/g * 1g
T'g = π√l/g * (−lg2)
Więc: ΔT= π√l/g * 1g *Δl + π√l/g * (−lg2) *Δg
Poprawny wynik to: δT = 12(δl+δg)
Pomijając sam fakt, że wychodzi mi całkowicie inny wynik, to czy w obliczeniach mam przyjąć, że
Δl=δl, a Δg=δg ?
Po takim założeniu i obliczeniu δT = ΔTT
wychodzi mi: δgg − lg2*δl / 2lg
Co jest robione źle/ jak powinien robić tego typu zadania?
Przepraszam za niewyraźny zapis, ale język pisania obliczeń na tej stronie trochę podupadł.
31 paź 17:55