Rozwiąż równanie.
retry92: Witam,
Prosiłbym o pomoc w zadaniu:
Czy mogę skorzystać ze wzoru sin(α−β)=sinαcosβ−sinβcosα oraz tego na cos(α−β) ?
Pozdrawiam.
31 paź 17:51
Alfa:
| | π | |
wydaje mi się, że lepiej skorzystać ze wzoru: sin( |
| − x) = cosx |
| | 2 | |
31 paź 17:55
Alfa: Ale z tego wzoru, który podałeś też możesz rozwiązać równanie
31 paź 17:56
retry92: Dziękuje za odpowiedź.
| | π | |
Do zadania wkradł się błąd, powinno być sin( |
| −x)=cos(π−x) |
| | 2 | |
Problem w tym, że jak robie z tego mojego wzoru to wychodzi mi, że cosx=−sinx.
Po wymnożeniu ze wzoru wychodzi:
| | π | | π | |
sin |
| cosx−cos |
| sinx=cosπsinx+sinπcosx |
| | 2 | | 2 | |
Czy coś źle robie ?
31 paź 18:09
retry92: Bardzo proszę o pomoc, nie rozumiem czemu mi to nie wychodzi..
31 paź 18:25
retry92: | | π | |
Odpowiedź do tego zadania to |
| +kπ, k∊z |
| | 2 | |
31 paź 18:42
Mila:

1)
cosx=cos(π−x)⇔
x=π−x+2kπ lub x=−π+x+2kπ sprzeczność
2x=π+2kπ ⇔
| | π | | π | |
2)sin |
| cosx−sinxcos |
| =cosπ*cosx+sinπ*sinx⇔ |
| | 2 | | 2 | |
1*cosx−sinx*0=−1*cosx+0*sinx⇔
cosx=−cosx
2cosx=0⇔cosx=0
31 paź 19:13
retry92: DZIĘKUJE BARDZO

31 paź 19:45
Mila:
31 paź 21:55