Funkcje
Ala: Punkty A:(−10,3) i B(3,10) są końcami średnicy okręgu. Wyznacz równanie tego okręgu.
31 paź 17:32
Alfa:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
r = |
| |AB| = |
| √(3+10)2 + (10−3)2 = |
| √169+49 = |
| √218 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −10+3 | | 3+10 | | 7 | | 13 | |
S = ( |
| , |
| ) = (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 13 | | 218 | |
zatem: (x + |
| )2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
31 paź 17:50
Ala: A mógłbyś mi to mniej więcej wytłumaczyć ?
31 paź 18:13
dero2005:
w pierwszym wierszu liczone jest pół długości odcinka |AB| czyli promień okręgu
w drugim wierszu liczony jest środek odcinka |AB| czyli środek okręgu
w trzecim wierszu podstawione są współrzędne środka okręgu i promien do równania okręgu
31 paź 18:27
Ala: Dziękuję Bardzo
31 paź 18:32