Wielomiany
Blue: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia
c) w(x) = x5−x3+x2−1 u(x) (x−1)(x+1)(x+2)
Dodam taką regułkę:
Jeśli q jest wielomianem drugiego stopnia, to wielomian w można przedstawić w postaci w(x) =
p(x)q(x)+ax+b, gdzie ax+b jest resztą z dzielenia wielomianu w przez wielomian q.
Jednak tutaj nasze q jest wielomianem stopnia trzeciego... Zatem ma ktoś jakiś pomysł, jak to
rozwiązać?
31 paź 17:26
Bizon:
x3(x2−1)+x2−1=(x2−1)(x3+1) .... zatem ...
31 paź 18:04
Alfa:
może np. tak:
w(x) = x5 − x3 + x2 − 1 = (x−1)(x+1)(x+2)p(x) + ax2 + bx + c
w(1) = 0 i w(1) = a + b + c
w(−1) = 0 i w(−1) = a − b + c
w(−2) = −21 i w(−2) = 4a − 2b + c
powstaje układ równań:
a+b+c = 0
a−b+c = 0
4a−2b+c = −21
31 paź 18:06
Blue: dzięki, świetny sposób ALFA
31 paź 18:27