Wielomian
Blue: Podaj przykład wielomianu stopnia n , którego jedynymi pierwiastkami są liczby −2 i 3 , a wyraz
wolny jest równy 1.
a) n=2
b) n = 4
c) n=6
Moje odp.:
a) w(x)=(x+2)(x−3) +5
b) w(x) = (x+2)
2(x−3)
2−12
c) w(x) = (x+2)
3(x−3)
3 +20
Może tak być

?
31 paź 17:20
Piotr 10: Nie
31 paź 17:22
Blue: Dlaczego

31 paź 17:31
Alfa: sprawdź wyrazy wolne, bo one się nie zgadzają
31 paź 17:59
Blue: a może być w b) −35 i w c) +217

? Teraz dobrze są te wyrazy wolne
31 paź 18:14
Mila:
W Twoich przykładach −2 i 3 nie są pierwiastkami podanych wielomianów.
1) w(x)=(x+2)*(x−3) wyraz wolny c=−6
| | 1 | |
2) w(x)= |
| (x+2)2*(x−3)2 |
| | 36 | |
albo
albo
Dokończ
31 paź 18:16
Blue: A WIĘC W PIERWSZYM BĘDZIE + 7 TAK

? CZY B I C SĄ DOBRZE TERAZ
31 paź 18:28
Mila:
Przeczytaj co napisałam18:16.
Wymnóż i zobacz co wychodzi, to zrozumiesz.
Co to znaczy w pierwszym będzie (+7), nie wiem jak to chcesz zapisać ten wielomian.
31 paź 18:40
Blue: a) w(x)=(x+2)(x−3) +7

? CZY TAK?
31 paź 19:51
Blue: ale wyraz wolny ma być równy 1
31 paź 20:12
Blue: ej masz racje, ale w takim razie jak to zapisać

? czyli w postaci iloczynowej chyba nie za
bardzo, no nie

31 paź 20:13
Blue: czyli w c) będzie −1/216(x+2)
3(x−3)
3
?
31 paź 20:23
Mila:
Witaj ICSP, Blue nie czyta moich rozwiązań i wskazówek.
31 paź 21:05
Blue: Przepraszam Was, ale polski mi zaćmił dzisiaj mózg, nie mogę już wytrzymać tych ośmiu godzin
tygodniowo, które idą na marne :C
31 paź 22:25
Blue: Oczywiście to i tak nie tłumaczy mojej nieuwagi i głupoty
31 paź 22:25
Mila:
A wieszcz powiedział.
"Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa:
A czasem był jak piorun jasny, prędki,
A czasem smutny jako pieśń stepowa,
A czasem jako skarga nimfy miętki,
A czasem piękny jak aniołów mowa... ".
Zatem nie buntuj się ,że masz 8 godzin j. polskiego.
31 paź 23:16