czy moglby mi ktos to rozwiazac i wytlumaczyc? :)
bezwzgledna: |x+4|+|x−2|−|3x−9|=2
31 paź 15:03
Aga1.: Przyrównaj to co między wartościami bezwzględnymi do 0 i rozwiąż równania.
wyznaczone liczby zaznacz na osi liczbowej.
Podzielą one oś liczbową na 4 przedziały.
I
Gdy x∊(−∞,−4) (np. Za x podstaw jakąś liczbę z tego przedziału i wyjdzie Ci wszędzie liczba
ujemna)
Ix+4I=−x+4
Ix−2I=−x+2
I3x−9I=−3x+9
31 paź 15:37
daras:
rozważ znak wartości bezwględnych w przedziałach:
x <−2
−2≤x<2
2≤x<3
3<x
| | 5 | |
powinno wyjśc x = |
| i 9 |
| | 3 | |
31 paź 16:29
daras: chyba zmieniłas pierwsza |x+4| w trakcie edycji..
wiec pierwszy przedział oczywiście:
x <−4
drugi −4≤x<2 itd
wynik ten sam
31 paź 16:31
bezwzgledna: dziekuje
31 paź 18:42