logarytm
aleksandra: Mam coś takiego:
(log
35)
9 = c
czyli
9(log
35) = c
nie wiem za bardzo jak to rozwiązać, bo jak podstawię do wzoru podstawowego to mam:
3
c = 5 i to mam pomnożyć jeszcze przez 9? Nie wiem nawet jak wyciągnąć ile to jest c
7 paź 15:38
AS: Nie bardzo rozumiem co wyliczyć? c ma podaną wartość liczbową.
Jedyne co można to wyliczyć to wartość dziesiętną i wynosi ona 31.079
W Twoich obliczeniach jest błąd pod <czyli>
Powinno być
9(log35) = log3c
7 paź 15:48
aleksandra: Dobra, nie rozumiem tego mam takie zadanie:
Oblicz:
9log
35
Nie wiem jak dojść do czegokolwiek w tym
7 paź 16:02
AS: Bo tu nie ma nic do roboty,chyba wyliczyć wartość dziesiętną
posługując się tablicami logarytmicznymi bądź kalkulatorem
| | log5 | |
9* |
| gdzie log oznacza logarytm dziesiętny |
| | log3 | |
7 paź 16:56