k0nrad:
W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β, gdzie α > β, prawdziwa jest równość
tgα + tgβ =4.
Oblicz dokładną wartość:
a) α - β
b) tg(α - β)
c) tgα - tgβ
28 wrz 13:33
Mycha: α+β=90
β=90-α
poniewaz α>β, to α>45, a β<45
tgα+tg(90-α)=4
tgα+ctgα=4
tgα+1/tgα=4
tgα=x x>0
x+1/x=4
x2-4x+1=0
Δ=16-4=12
√Δ=2√3
x1=(4-2√3)/2=2-√3≈0,2679
x2=2+√3≈3,732
czyli tgα=0,2679 lub tgα=3,732
z tego z tablic odczytac α, obliczyc β z pierwszego rownania
28 wrz 14:43
k0nrad: Bardzo dziękuję za szybkie i dobre rozwiązanie
28 wrz 17:20
SDF: bs/lbf/laqf
adhfaljhg
adhvlfjvajsd
dhajlfv
JBADFK;
28 wrz 19:14