Hej Jak obliczyc zadania z pochodnej wewnetrznej i zewnetrznej potrzebuje pomocy
DaMian: a) y=ln (ln
√3x−x3) y'=?
b) y= e
√1+2x=3x3 y'=?
c) y=( 7
2x + 7)
7
d) y= (11x + 11)
11
e) y=ctg (x+e
x)
g) y=x
lnx
h) y=lnx
x
oraz obliczyc 4 pochodne z:
y= e
−x * sinx y'=? y''=? y'''=? y''''= ?
31 paź 11:24
wredulus_pospolitus:
masz funkcję złożoną:
f((g(x))
to jej pochodna przyjmuje postać: f'(g(x))*g'(x)
dla przykładu wybiorę najbardziej banalny z podanych przykładów:
d) y = (11x+11)11
g(x) = 11x+11
f(x) = x11
f(g(x)) = (11x+11)11
y' = 11*(11x+11)10 * (11)
analogicznie pozostałe
co do ostatniego przykładu:
(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
31 paź 11:47