matematykaszkolna.pl
monotonicznosc ciagu bezradny: Zbadaj monoto niczność ciągu an = 3nn! bo robiłem to podstawiając killka liczb i wyszło mi, że nie jest monotoniczny, ale chciałbym wiedzieć czy można to zrobić jakoś 'profesjonalniej'
31 paź 10:54
Bizon:
an+1 3*3n n! 3 

=

*

=

an n!(n+1) 3n n+1 
n∊N zatem ciąg jest malejący począwszy od a3
31 paź 11:38
Beti:
 3n+1 3*3n 
an+1 =

=

(n+1)! n!*(n+1) 
 3*3n 3n 3*3n 3n*(n+1) 
an+1 − an =

=

=
 n!*(n+1) n! n!*(n+1) n!*(n+1) 
 3n*(3−n−1) 3n*(2−n) 
=

=

n!*(n+1) (n+1)! 
dwa czynniki tego wyrażenia: 3n i (n+1)! są dodatnie dla każdego n∊N+ natomiast czynnik (2−n) jest: dodatni dla n=1 (i wtedy c. jest rosnący) niedodatni dla n ≥ 2 (i wtedy c. jest nierosnący) ponieważ te dwa warunki się wykluczają, więc ciąg nie jest monotoniczny
31 paź 11:44
Beti: @Bizon monotoniczność ciągu bada się różnicą a nie ilorazem
31 paź 11:45
wredulus_pospolitus: Beti ... można także ilorazem emotka
31 paź 11:48
wredulus_pospolitus: Jeżeli:
an+1 

> 1 to ciąg rosnący
an 
an+1 

= 1 to ciąg stały
an 
an+1 

< 1 to ciąg malejący
an 
(dla danego przedziału 'n')
31 paź 11:49
Bizon: ... no cóż ... aby pouczać należy umieć co nie co ... Ale to pewnie przekracza już możliwości w zakresie percepcji −emotka
31 paź 11:50
Bizon: ... oczywiście Panny Beti
31 paź 11:52
wredulus_pospolitus: Oj Bizonku −−− ale bez niepotrzebnych komentarzy ... każdemu zdarzają się pomyłki ... lepiej przemilczeć niż skakać sobie do gardełek ... a najlepiej to w ogóle myśleć o tym, że już za parę godzin wolne emotka
31 paź 11:54
Beti: OK, nie znałam tej zasady, ale to nie powód, żeby mnie od razu obrażać I nie pouczałam Cię Bizon, tylko zwróciłam uwagę, ale jak widać trafiłam w czuły punkt Twojego rozbuchanego ego
31 paź 11:56
Bizon: ... jak zwykle masz rację −emotka
31 paź 11:57
Bizon: ... Ty nie zapytałaś czy tak można ... Ty stwierdziłaś że należy inaczej ... To nie jest ocena?
31 paź 11:58
Beti: nie, to nie jest ocena. Każdy z nas popełnia błędy, Tobie się to nie zdarza? Tym bardziej, że iloraz też się wykorzystuje, tylko w innym celu. Jeśli jesteś taki idealny, to kłaniam się nisko Bo ja mam świadomość, że wszystkiego nie wiem i do ideału mi daleko
31 paź 12:05
Bizon: ... źle spałaś?−emotka
31 paź 12:06