monotonicznosc ciagu
bezradny: Zbadaj monoto niczność ciągu
an = 3nn!
bo robiłem to podstawiając killka liczb i wyszło mi, że nie jest monotoniczny, ale chciałbym
wiedzieć czy można to zrobić jakoś 'profesjonalniej'
31 paź 10:54
Bizon:
| an+1 | | 3*3n | | n! | | 3 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | n!(n+1) | | 3n | | n+1 | |
n∊N
zatem ciąg jest malejący począwszy od a
3
31 paź 11:38
Beti:
| | 3n+1 | | 3*3n | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (n+1)! | | n!*(n+1) | |
| | 3*3n | | 3n | | 3*3n | | 3n*(n+1) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | n!*(n+1) | | n! | | n!*(n+1) | | n!*(n+1) | |
| | 3n*(3−n−1) | | 3n*(2−n) | |
= |
| = |
| |
| | n!*(n+1) | | (n+1)! | |
dwa czynniki tego wyrażenia: 3
n i (n+1)! są dodatnie dla każdego n∊N
+
natomiast czynnik (2−n) jest: dodatni dla n=1 (i wtedy c. jest rosnący)
niedodatni dla n ≥ 2 (i wtedy c. jest nierosnący)
ponieważ te dwa warunki się wykluczają, więc ciąg nie jest monotoniczny
31 paź 11:44
Beti: @Bizon monotoniczność ciągu bada się różnicą a nie ilorazem
31 paź 11:45
wredulus_pospolitus:
Beti ... można także ilorazem
31 paź 11:48
wredulus_pospolitus:
Jeżeli:
| an+1 | |
| > 1 to ciąg rosnący |
| an | |
| an+1 | |
| < 1 to ciąg malejący |
| an | |
(dla danego przedziału 'n')
31 paź 11:49
Bizon:
... no cóż ... aby pouczać należy umieć co nie co ...
Ale to pewnie przekracza już możliwości w zakresie percepcji −
31 paź 11:50
Bizon:
... oczywiście Panny Beti
31 paź 11:52
wredulus_pospolitus:
Oj Bizonku −−− ale bez niepotrzebnych komentarzy ... każdemu zdarzają się pomyłki ... lepiej
przemilczeć niż skakać sobie do gardełek ... a najlepiej to w ogóle myśleć o tym, że już za
parę godzin wolne
31 paź 11:54
Beti: OK, nie znałam tej zasady, ale to nie powód, żeby mnie od razu obrażać
I nie pouczałam Cię Bizon, tylko zwróciłam uwagę, ale jak widać trafiłam w czuły punkt
Twojego rozbuchanego ego
31 paź 11:56
Bizon:
... jak zwykle masz rację −
31 paź 11:57
Bizon:
... Ty nie zapytałaś czy tak można ... Ty stwierdziłaś że należy inaczej ...
To nie jest ocena?
31 paź 11:58
Beti: nie, to nie jest ocena. Każdy z nas popełnia błędy, Tobie się to nie zdarza? Tym bardziej, że
iloraz też się wykorzystuje, tylko w innym celu.
Jeśli jesteś taki idealny, to kłaniam się nisko

Bo ja mam świadomość, że wszystkiego nie wiem i do ideału mi daleko
31 paź 12:05
Bizon:
... źle spałaś?−
31 paź 12:06