Silnia w ciągu.
Vince: Czy dobrze zrobione?
monotoniczność ciągu an=1(2n+1)!
różnica wychodzi taka 1(2n+3)!−1(2n+1)!, później rozpisałem an+1 w coś takiego
1(2n+1)!(2n+2)(2n+3), obliczylem tą róznicę i wyszło, że rosnący.
31 paź 10:46
Janek191:
Odwrotnie − ciąg jest malejący
31 paź 11:18
Bizon:
| | an+1 | |
... tu też prościej jest analizować |
| |
| | an | |
31 paź 12:01
Vince: aaa czyli wolno mi obliczać iloraz

ok ok, dzięki !
31 paź 12:07
Vince: czy z tym an=2nn! tez mam dzielić an+1an?
31 paź 12:18
Bizon:
... wybieraj jak łatwej −
31 paź 12:20
ICSP: jak wiemy (2n + 3)(2n + 2) jest większe od 1 dla naturalnych n. Zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| > |
| = |
| = an+1 |
| | ((2n + 1)! | | (2n + 1)! * (2n + 2)(2n + 3) | | (2n + 3)! | |
zatem a
n > a
n+1, teraz bardzo ładnie widać, ze ciag a
n jest malejący
31 paź 12:47
Vince: dobrze, dzięki śliczne.
31 paź 13:43