| 60 | ||
"Wartość dokładna" liczby o rozwinięciu dziesiętnym 0,(6) to | . | |
| 9 |
| 60 | ||
0,6 − | , | |
| 9 |
| 60 | ||
−0,6, | ||
| 9 |
| 60 | ||
| | −0,6|? | |
| 9 |
| 6 | 2 | |||
0,(6) = | = | |||
| 9 | 3 |
| 2 | 3 | 2 | 9 −10 | |||||
Δ = I a − a0 I = I 0,6 − | I = I | − | I = I | I = | ||||
| 3 | 5 | 3 | 15 |
| 1 | 1 | |||
= I − | i = | |||
| 15 | 15 |
| Δ | 115 | 1 | 10 | 10 | 1 | |||||||
δ = | = | = | * | = | = | |||||||
| a | 0,6 | 15 | 6 | 90 | 9 |
Dziękuję za
zwrócenie uwagi w imieniu biednej Pauliny, którą tak okrutnie wprowadziłem w błąd.
No to jej podpowiem jeszcze, że błąd względny czasami wyrażają w procentach,więc ten stosunek
błędu do wartości dokładnej można wyrazić jako procent (jaki procent wartości dokładnej
stanowi błąd), ale dzisiaj rachunków sie nie podejmę.