Problem
Piotr 10: Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną, która jest podzielna przez 3, 4, 6, a przy dzieleniu
przez 5 daje resztę 3.
Rozwiązanie:
Jeżeli ta liczba ma być podzielna przez 3, 4, 6 to można ja zapisać w postaci k=12n ⋀ n∊N ⋀ k∊N
Jeżeli przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3 to jest w postaci k=5p+3 ⋀ p∊N ⋀ k∊N
12n=5p+3
Wstawiam za p=1
12n=5*1+3⇔12n=8 fałsz
p=2
12n=5*2+3=13 fałsz
p=3
12n=5*3+3=18 fałsz
p=4
12n=5*4+3=23 fałsz
p=5
12n=5*5+3=28 fałsz
p=6
12n=5*6+3=33 fałsz
p=7
12n=5*7+3=38 fałsz
p=8
12n=5*8+3=43 fałsz
p=9
12n=5*9+3=48 prawda
Odp; To liczba 48
Dobrze czy źle
30 paź 23:06
Godzio:
Wstawiając "n" szybciej doszedł byś do wyniku

Ale jest ok
30 paź 23:10
Piotr 10: Ok. Dzięki, jakoś lepiej mi za p było wstawić. Bo po lewej stronie miałem wielokrotność liczby
12 i łatwiej jakoś

. Tymczasem idę czytać ''Wesele''
30 paź 23:14
KUZDE: od razu mozesz podstawic x = 24n
x = 5m + 3
30 paź 23:14
Gustlik: NWW(3, 4, 6)=12, a więc to musi być wielokrotność 12
i wymieniamy po kolei co 12, aż znajdziemy liczbę o 3 większą od podzielnej przez 5:
12, 24, 36, 48
48=45+3=9*5+3
Odp. 48
30 paź 23:53
KUZDE: tak, ale 12 przy dzieleniu przez 5 daje reste 2, wiec liczba ta musi byc minium postaci
24,dlatego ja biore 24, ale z 24 moge zrobic to samo i przedstawic ja w postaci 48n.
30 paź 23:59
Gustlik: W treści było napisane, że daje przy dzieleniu przez 5 resztę 3, a nie 2. Natomiast dla reszty
2 to 12 spełnia ten warunek 12=2*5+2.
31 paź 00:02
KUZDE: jeszcze raz przeczytaj moj wczesniejszy post
31 paź 00:08