wielomian
Radek:
Wielomian stopnia 3:
ax3+bx2+cx+d czy x3+bx2+cx+d ?
który zapis ? i dlaczego ?
30 paź 22:52
Mila:
Obydwa wielomiany są 3 stopnia. wszystko zależy od tresci zadania.
W drugim zapisie a=1.
30 paź 22:55
Radek: Wielomian stopnia trzeciego stopnia jest podzielny przez dwumian x−11, x−13 x−15 a z dzielenia
przez dwumian x−10 daje 60 wyznacz ten wielomian ?
która wersja ?
30 paź 22:58
KUZDE: W(x) = a(x−11)(x−13)(x−15)
W(10) = a(−1)(−3)(−5) = 60 => a = −4
wiec piewszy zapis , bo w drugim "a" byloby rowne 1
30 paź 23:06
Mila:
No, to wszystko jasne.
30 paź 23:16
Radek:
Pani
Milo pomoże mi Pani z tymi wielomianami ?
Znajdź wszystkie wielomiany postaci x−b, przez które podzielny jest wielomian
W(x)=9x
5−9x
4−4x+4
W(x)=9x
4(x−1)−4(x−1)
W(x)=(x−1)(9x
4−1)
W(x)=(x−1)(3x
2−1)(3x
2+1)
W(x)=(x−1)(
√3x−1)(
√3x+1)(3x
2+1)
30 paź 23:34
KUZDE: | | √3 | |
√3x − 1 = √3( x − {1}{√3 ) = √3x − 1 = √3( x − |
| ) |
| | 3 | |
| | √3 | |
√3x + 1 = √3( x +{1}{√3 ) = √3( x + |
| ) |
| | 3 | |
i jeszcze x − 1
30 paź 23:36
KUZDE: odp . to x −1 . x +/− √33
30 paź 23:37
Mila:
Radek?
30 paź 23:41
Radek: Tak.
30 paź 23:44
Radek:
Nie rozumiem postu 23:37
30 paź 23:49
Mila:
Kolega napisał przez jakie dwumiany podzielny jest W(x), bo
| | 1 | | 1 | |
W(x)=(x−1)*√3*(x− |
| )*√3*(x+ |
| )*(3x2+1) |
| | √3 | | √3 | |
Zatem W(x) jest podzielny przez następujące wielomiany postaci (x−b):
(x−1)
31 paź 00:09
KUZDE: | | √3 | | √3 | |
odp. to ( x − 1 ) , ( x + |
| ) , ( x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
31 paź 00:09
bezendu:
Tylko, że KUZDE źle to zrobił

W(x)=9x
5−9x
4−4x+4
W(x)=9x
4(x−1)−4(x−1)
W(x)=(x−1)(9x
4−4)
W(x)=(x−1)(3x
2−2)(3x
2+2)
W(x)=(x−1)(
√3x−
√2)(
√3x+
√2)(3x
2+1)
Teraz dokończ....
31 paź 00:56
bezendu: ostatnia linijka
W(x)=(x−1)(√3x−√2(√3x+√2)(3x2+2)
31 paź 00:57
Mila:
Masz rację
bezendu
Nie sprawdzałam rozwiązania Radka, tylko dałam odpowiedź wg jego rozwiązania.
W(X)=9x
5−9x
4−4x+4=9x
4(x−1)−4(x−1)⇔
W(x)=(x−1)(9x
4−4)=(x−1)*(3x
2−2)*(3x
2+2)=(x−1)*(
√3x−
√2)*(
√3x+
√2)*(3x
2+2)⇔
| | √2 | | √2 | |
W(x)=(x−1)*3*(x− |
| )*(x+ |
| )*(3x2+2) |
| | √3 | | √3 | |
| | √6 | | √6 | |
w(x)=(x−1)*3*(x− |
| )*(x+ |
| )*(3x2+2) |
| | 3 | | 3 | |
odp.
W(x) jest podzielny przez następujące wielomiany postaci (x−b):
(x−1)
31 paź 17:28