Równanie logarytmiczne z parametrem
nicez: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie ma dwa różne rozwiązania:
−
34x
2 + log
1/2 (m+2)x + log
1/2 (m+2) +
23 = 0
Założenia takie?:
delta > 0
m+1 >0
Doszedłem do:
(log
1/2 (m+2))
2 + log
1/2 (m+2)
3 + 2 > 0
I nie wiem czy dobrze robię.... i co dalej
30 paź 22:04
Thrasher: | | 1 | |
Czy zapis: log1/2 oznacza log o podstawie |
| ? |
| | 2 | |
Dlaczego zakładasz, że m+1>0?
Moim zdaniem powinno być m+2>0
30 paź 23:25
KUZDE: podstaw za log1/2x = t
pozniej Δ > 0
m+2 > 0
30 paź 23:27
Thrasher: Potem wychodzi że:
| | 3 | | 2 | |
Δ=(log1/2 (m+2))2 −4*(− |
| )*(log1/2 (m+2) + |
| ) |
| | 4 | | 3 | |
| | 8 | |
Δ=log1/2 (m+2))2+3*log1/2 (m+2) − |
| − mamy Δ zależne od parametru m |
| | 3 | |
wprowadzam zmienną pomocniczą: u = log
1/2(m+2)
wtedy:
Δ>0 więc:
| | 32 | |
Δ1=9+ |
| ⇒Δ1>0 a ponieważ współczynnik przy u2 jest >0 to również Δ>0 |
| | 3 | |
Pozostają więc tylko warunki początkowe t.j. m+2>0 ⇒m>−2
Mam nadzieję, że moje wypociny są prawidłowe. 1000 lat tego nie robiłem
30 paź 23:44