Granica ciągu
xyz: Granica:
| | π | |
Według wolframa: lim 2n *sin( |
| )=0 |
| | 3n | |
Mi wychodzi:
=
∞*0→ nieoznacznenie
30 paź 21:50
Krzysiek: no czyli nic Tobie nie wyszło, coś z tą granicą nieoznaczoną trzeba zrobić..
| | sint | |
skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
30 paź 21:52
xyz: Znam tą właściwość− jednak ∞*1=∞ czyli nadal źle.
30 paź 21:56
Krzysiek: nie wiem skąd u Ciebie to
∞*1...
30 paź 22:03
Mila:
| | 2n | | | |
=limn→∞ π* |
| * |
| =π*0*1=0 |
| | 3n | | | |
30 paź 22:03
30 paź 22:06
Mila:
Popatrz uważnie na rozwiązanie 22:03
30 paź 22:30