Równanie logarytmiczne
pawel: log33x + logx3x = log913
30 paź 21:41
KUZDE: = log
3 3 + log
3 x + log
x 3 + log
x x = log
(1/3)−2 1/3
= 1 + log
3 x + log
x 3 + 1 = −2
log
3 x + log
x 3 = 4
log
x x / log x
3 + log
x 3 = 4
log
x 3 = t
t
2 − 4t + 1 = 0
t
2 − 4t + 4 = 3
( t − 2)
2 = 3
t − 2 =
√3 = t − 2 = −
√3 => t = 2 +
√3 v t = 2−
√3
log
x 3 = 2 +
√3 => x = log
2−√3 3
30 paź 23:24
KUZDE: v x = log2+√3 3
30 paź 23:24
Eta:
log9(1/3)= −0,5
31 paź 00:07
KUZDE: hahaha, to teraz moze ladny wynik wyjdzie
31 paź 00:13