Napisz równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt A
elios: Napisz równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt A
x
2 + y
2 = 8
A = (4,0)
i mam coś takiego, ale nie wiem czy jeżeli mam punkt (4,0) to robie tak samo gdybym miała punkt
np (0,4) ?
y=ax−4
x
2 + (ax−4)
2 = 8
stosuje wzór skróconego mnożenia i otrzymuje
x
2(a
2 + 1) − 8ax +8 = 0
obliczam deltę. Ma to być styczna więc delta = 0
i po obliczeniu wychodzi że a = 1 lub a=−1
podstawiam to od y=ax−4
i otrzymuje dwa równania stycznych y=x−4 i y=−x−4
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś to sprawdził a jeżeli jest źle w miarę prosty sposób ogarnął jak
to powinno wyglądać