czy ktoś mi pomoże
stef: {−x+5y=6
x−3y=−4
30 paź 21:10
stef:
30 paź 21:10
stef:
30 paź 21:10
stef: pomocy
30 paź 21:15
5-latek: jesli nie widzisz ze mozna zastosowac to metode przeciwnych wspolczynnikow bo masz −x i x mozna
dodac strona i te rownania i masz 2y=2 to y=1 i podstawiam np do drugiego rownania za y=1 i
mam x−3*1=−4 to x−3=−4 to x=−1
to zawsze talie uklady rownan rozwiazujesz metoda podstawiania np wyznaczny x z 1 rownania
to
−x=6−5y to x=−6+5yi teraz ten x wstawiam do rownania 2 i wylicze sobie y to −6+5y−3y=−4 to
2y=−4+6 to 2y=2 to y=1 teraz wstawiam za y=1 np do 1 rownania i wyliczam x czyli −x+5*1=6 to
−x=1 to x=−1
lub mozesz za y=1 podstawic do 2 rownania i wyliczyc x a to masz zrobione w 1 metodzie
31 paź 21:25
Hajtowy: x=−4−3y
4+3y+5y=6
8y=2
y=0,25
x−0,75=−4
x=−3,25
y=0,25
Tyle.
31 paź 23:22
5-latek: Na samym poczatku blad x=−4+3y
Hajtowy policz ten uklad metoda wyznacznikow
1 lis 08:55
Hajtowy: Hihihi , masz rację

ale tak to jest jak już umysł ledwo pracuje a serce chce spać
1 lis 09:06
5-latek: To nalezy isc spac . Trzeba sluchac serca . tak jak go sluchasz w sprawach milosnych
1 lis 09:09