wielomian
Radek:
Dany jest wielomian P(x)=ax
3−4x
2+5x−2 i wielomian Q(x)=(x−b)
2(x−c) znajdź współczynniki
a,b,c aby wielomiany były równe
Q(x)=(x−b)
2(x−c)
Q(x)=(x
2−2bx+b
2)(x−c)
Q(x)=x
3−cx
2−2bx
2+2bcx+b
2x−b
2c
a=1
−c−2b=−4 −c=−4+2b c=4−2b
2bc+b
2=5
−b
2c=−2
2b(4−2b)+b
2−5=0
−b
2(4−2b)+2=0
8b−4b
2+b
2−5=0
−4b
2+2b
3+2=0
−3b
2+8b−5=0
2b
3−4b
2+2=0 dodaje stronami
2b
3−7b
2+8b−3=0 b(1)=0
dzieląc hornerem mam :
(b−1)(2b
2−5b+3)=0
Δ=5
2−24=1
−b
2c=−2 −2,25c=−2
c=2
| | 8 | |
(a,b,c)=(1,1,2) lub (1;1,5; |
| ale odpowiedziach uwzględnili tylko pierwszą odpowiedź ? |
| | 9 | |
Zadanie ze zbioru A.Kiełbasy 6.4 /65
30 paź 20:47
Radek:
drobna pomyłka
b1=1 lub b2=1,5
c1=4−2b=2 c2=4−3=1
(a,b,c)=(1,1,2) lub (1; 1,5;1) ?
30 paź 20:53
Radek: ?
30 paź 21:03
Radek: ?
30 paź 21:19
Radek: up
30 paź 21:46
ICSP: Skąd dostałeś b
3 ?
30 paź 21:50
Radek: −b2(4−2b)+2=0
−4b2+2b3+2=0
30 paź 21:52
ICSP: no ale skoro a = 1 to
w(x) = x3 − 4x2 + 5x − 2
Jest to zwyczajny wielomian. Rozkładając go na czynniki dowolnym sposobem :
x3 − 4x2 + 5x − 2 = x3 − 2x2 + x − 2x2 + 4x − 2 = x(x2 − 2x + 1) − 2(x2 − 2x + 1) =
=(x−1)2(x−2)
b = 1 . c = 2
30 paź 21:53
Radek: Mi wyszły dwa wyniki z czego jeden taki jak w odpowiedziach

ale czemu drugi się nie zgadza
?
30 paź 21:56
ICSP: Napisz mi te dwa równania które dodawałeś stornami
30 paź 21:57
Radek:
−3b2+8b−5=0
2b3−4b2+2=0
30 paź 22:08
ICSP: Przecież to sa dwa równania z niewiadomą b. Każde można osobno rozwiązać wyznaczając b. Po co
więc je dodawać ?
30 paź 22:24
Mila: P(x)=ax3−4x2+5x−2
a=1,c=2 mamy:
P(x)=x3−4x2+5x−2
P(1)=1−4+5−2=0
P(2)=8−4*4+5*2−2=8−16+10−2=0
P(1,5)=3,375−4*2,25+5*1,5−2=3,375−9+7,5−2≠0
b=1,5 nie jest pierwiastkiem wielomianu P(x) a zapisu , że P(x)=Q(x) wynika, że b i c są
pierwiastkami P(x)
30 paź 23:57
Radek: Ale czemu b ma być pierwiastkiem ?
31 paź 00:00
Mila:
Dlatego, że P(x)=Q(x)=(x−b)2*(x−c) a to oznacza, że b jest pierwiastkiem podwójnym P(x) i c
jest pierwiastkiem pojedynczym P(X).
Zadanie jest podchwytliwe. Dlatego po ustaleniu, że a=1 należało rozwiązać, jak poradził
ICSP
31 paź 00:04
Radek:
Wyniki wyszły mi takie jak w książce tylko zastanawiało mnie czemu nie pasuje druga odpowiedź
31 paź 00:06
Mila:
Dobrze rozwiązywałeś, ale trzeba było sprawdzić, czy obliczone b i c spełniają dodatkowy
warunek, który Ci podałam.
31 paź 00:11
Radek: Właśnie tego nie wiedziałem, dziękuję !
31 paź 00:12
Mila:
Proszę i dobranoc.
31 paź 00:12
Mila:
I dobrze,że jesteś dociekliwy.
31 paź 00:13
Radek: W końcu w tym roku matura

Dobranoc będę jeszcze jutro i pojutrze
31 paź 00:17