prosze o pomoc
ax: W pudełku znajduje się 6 kul białych i 2 czarne. Wyciągamy z niego jedną kulę, odkładamy ją i
losujemy drugą kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyciągniemy kule różnych kolorów.
30 paź 20:32
ax: bardzo prosze o rozwiazanie zad..
30 paź 20:48
Mila:
Ω=8*7=56
A− wylosowano dwie kule o różnych kolorach (BC lub CB)
|A|=2*(6*2)=24
30 paź 20:51
PW: Sposób II (wersja dla początkujących). Opiszmy przestrzeń zdarzeń Ω. Wyciągnięcie najpierw
jednej kuli a potem drugiej z pozostałych da ten sam efekt jak wyciągnięcie od razu dwóch kul.
Z treści zadania wynika, że nie interesuje nas w jakiej kolejności wyciągaliśmy kule, ale
końcowy efekt − czy wyciągnięte kule są tego samego kolory, czy różnych kolorów. Zdarzeniami
elementarnymi są więc dwuelementowe podzbiory zbioru 8−elementowego. Wypiszmy je wszystkie:
(b1, b2}, {b1, b3}, {b1, b4}, {b1, b5}, {b1, b6},
{b2, b3}, b2,b4}, {b2, b5}, {b2, b6},
{b3, b4}, b3,b5}, {b3, b6},
{b4, b5}, b4,b6},
{b5, b6},
{c1,c2},
{b1,c1}, {b1, c2},
{b2,c1}, {b2, c2},
{b3,c1}, {b3, c2},
{b4,c1}, {b4, c2},
{b5,c1}, {b5, c2},
{b6,c1}, {b6, c2}.
Sposób wypisywania pozwolił uniknąć pomyłki (pominięcia któregoś z możliwych zbiorów), ale
kolejność wypisywania elementów w poszczególnych zbiorach nie ma znaczenia. Jak łatwo
policzyć, jest tych zbiorów 5+4+3+2+1+1+6•2 = 28, czyli |Ω|=28
Zdarzenie A − "wylosowano kule różnych kolorów" ma 6•2=12 elementów (składa się z 12
dwuelementowych podzbiorów), czyli |A|=12.
Każdy wynik losowania jest jednakowo prawdopodobny, a więc na mocy twierdzenia zwanego
klasyczną definicją prawdopodobieństwa
P(A) = U {|A|}{|Ω|} = U{12][28}.
Wynik ten sam co u Mili, chociaż podejście jest inne. Mila rozróżniała kolejność
losowania kul (co w pewnym sensie sugerowała treść zadania), stąd liczba zdarzeń elementarnych
jest tam dwukrotnie większa, jak również dwukrotnie większa jest liczba zdarzeń wchodzących w
skład A.
Wynik jest oczywiście ten sam.
Nie można powiedzieć, że któryś z tych sposobów jet lepszy, Trzeba sobie zdawać sprawę, że
konstrukcja przestrzeni zdarzeń elementarnych może być różna.
Zabawiłem ię w rozwiązanie "metodą babci pod piecem" (ma dużo czasu, to sobie policzy powolutku
na palcach). Myślę, że dla początkujących jest to bardzo zalecane − najpierw parę razy tak
spokojnie, a gdy zrozumiemy mechanizmy − zaczniemy stosować wzory.
30 paź 21:33