Wart. bezwzgl.
Krzysztof: Oblicz
|x−3| + |x
2−9| = 0
Doszedłem do tego, że:
| | ⎧ | x−3 gdy x≥3 | |
| |x−3|= | ⎩ | −(x−3) gdy x<3 |
|
i
| | ⎧ | x2−9 gdy x≥3 | |
| |x2−9| = | ⎩ | −(x2−9) gdy x<3 |
|
Wyznaczyłem 2 przedziały:
1. x ≥ 3
2. x < 3
I dalej nie wiem co zrobić z kwadratem w równaniu...
30 paź 20:14
krystek: Ix−3I+Ix−3IIx+3I=0
Ix−3I(1+Ix+3I)=0 i teraz
30 paź 20:19
pigor: ..., nie schematem tylko pomyśl, bo z definicji modułu:
|x−3|+|x2−9|= 0 ⇔ x−3=0 i x
2−9=0 ⇔ x=3 i |x|=3 ⇔
x=3 i tyle . ...
30 paź 20:20
Piotr 10: Lub też tak
Kiedy suma dwóch nieujemnych wyrażeń jest równa zero?
Gdy:
Ix−3I=0 ⋀ Ix2−9I=0
x=3 ⋀ ( x=3 ⋁ x=−3)
Odp: x=3
30 paź 20:21