Wyznacz granicę funkcji
daw: lim sin(7x
3+5x)/tg(8x
3+9x) przy x−>0
co dalej? = sin(7x
3+5x)/(7x
3+5x) * (7x
3+5x)/tg(8x
3+9x) * (8x
3+9x)/8x
3+9x =
= sin(7x
3+5x)/(7x
3+5x) * 1/tg(8x
3+9x)/(8x
3+9x) * (7x
3+5x)/(8x
3+9x) =
= ? rozbiłem, zamieniłem i utknąłem
30 paź 20:09
daw: czy wynik to 7/8?
30 paź 21:36
Krzysiek: ta reszta (ostatni ułamek) podziel przez 'x'
30 paź 21:47
daw: czyli 5/9?
30 paź 21:54
Krzysiek: tak
30 paź 21:56
daw: dzięki
30 paź 21:57
daw: czyli przy x−>nieskończoności byłby wynik 7/8?
30 paź 21:58
Krzysiek: tylko tego ułamka tak, ale nie całości
30 paź 22:02