Problem
Piotr 10: Niech p oznacza liczbę pierwszą. Wyznacz wszystkie liczby pierwsze, które można zapisać w
postaci 3p3 − 1.
Rozwiązanie:
3p3 − 1 jest liczbą pierwszą.
p jest liczbą pierwszą , a więc p=2 lub p jest nieparzyste
Gdy p=2 otrzymuję, że 3*23 − 1=23
Gdy p jest nieparzysta to p3 też jest nieparzysta
3p3−1 ⇒ Różnica dwóch liczb nieparzystych jest liczbą parzystą, jest to liczba większa od 2,
więc nie ma liczb pierwszych
Odp: Liczby pierwsze: 23
Ok ?
30 paź 19:20
Godzio:
30 paź 19:36
Piotr 10: Dzięki
30 paź 19:38