parametr
Jakub : Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których różne rozwiązania x
1 , x
2 , równania
| | 1 | | 1 | |
x2 + (k+2)x + 4 = 0 spełniają warunek |
| + |
| = k . |
| | x12 | | x22 | |
Bardzo proszę o pomoc.
Mam takie założenia:
Δ>0
I ten warunek, który musi być spełniony, ale coś nie wychodzi do końca
30 paź 19:15
Kaja: Δ=(k+2)
2−16=k
2+4k+4−16=k
2+4k−12
k
2+4k−12>0
Δ
k=16+48=64
√Δk=8
k
1=−6 k
2=2
k∊(−
∞−6)∪(2;+
∞)
| (x2)2 | | (x1)2 | |
| + |
| = |
| (x1)2*(x2)2 | | (x1)2*(x2)2 | |
| (x1+x2)2−2x1*x2 | |
| = |
| (x1*x2)2 | |
(k−2)
2−8=16k
k
2−4k+4−8−16k=0
k
2−20k−4=0
Δ=400+16=416
√Δ=4
√26
| | 20−4√26 | |
k1= |
| =10−2√26 k2=10+2√26 |
| | 2 | |
odp. k=10+2
√26
30 paź 19:24
Kaja: nie wiem czy sie gdzieś w obliczeniach nie pomyliłam. sprawdź jaki Tobie wynik wyszedł.
30 paź 19:25
Jakub : Machnelas się, bo tej ósemki nie pomnozylas przez 16 w drugim warunku... Tyle wiem na pewno.

ale dalej coś jest nie do końca dobrze.
30 paź 19:31
Kaja: nie do końca wiem o co Ci chodzi, ale na pewno znak w nawiasie jest źle − powinno być (k+2)2 a
nie (k−2)2
30 paź 19:34
Jakub : Kurczę, możesz zapisać to poprawione?
30 paź 19:35
Jakub : Albo inaczej, w odpowiedziach jest k=6+2√10
30 paź 19:36
Jakub : Mnie to nie wyszło z tego.
30 paź 19:37
Jakub : Okej, już mam.

ach, gapa ze mnie, pewnie dlatego, że już zmeczony jestem
30 paź 19:40
Mila:
| | x12+x22 | |
Ma być |
| =k |
| | x12*x22 | |
x
1+x
2=−(k+2)
x
1*x
2=4
| (x1+x2)2−2*x1*x2 | |
| =k⇔ |
| (x1*x2)2 | |
k
2+4k+4−8=16k
Jakub dokończy?
30 paź 19:45
Kaja: no to super
30 paź 19:45
g: Gjtb
6 cze 18:31