Określ bez rysowania, jak leżą względem siebie okrąg i prosta l
wajdzik: Określ bez rysowania, jak leżą względem siebie okrąg o równaniu x
2+y
2−8y=36 i prosta l o
−8=−2b
b=4
r
2=a
2+b
2−c
r=2
√13
S(0,4)
| | |Ax+By+C| | | |0−4+4| | |
d(S,l)= |
| = |
| =0 |
| | √A2+B2 | | | |
30 paź 18:47
wajdzik: d(S,l)=0<2√13=r⇒d(S,l)<r
Prosta l przecina okrąg w 2 punktach.
Zgadza się? Coś mi tu nie pasuje.
30 paź 18:48
MQ: Skoro d(S,l)=0, to środek okręgu leży na prostej.
30 paź 18:50
wajdzik: ok, dzięki wielkie za sprawdzenie
30 paź 18:52
Mila:

x
2+y
2−8y=36
x
2+(y−4)
2−16=36
x
2+(y−4)
2=52 , r=
√52=2
√13, S=(0,4)
| | −3 | |
Prosta y= |
| x+4 przecina oś Y w punkcie (0,4) a to jest środek okręgu⇔ |
| | 4 | |
prosta przechodzi przez środek okręgu⇔przecina okrąg w dwóch punktach
30 paź 21:13