prawdopodobienstwo
dinozaurrr: Losujemy jedna liczbe sposrod liczb 1,2,3...,100.
Niech C oznacza zdarzenie polegajace na wylosowaniu liczby podzielnej przez 6 .
Podaj przyklad takiego zdarzenia D , aby zdarzenia C i D byly niezalezne
Jest jakis sposob by to wyliczyc? powymybieralam sobie liczby i podstawilam ale mi nie
wychodzilo. Ktos pomoze?
30 paź 18:47
daras: D− wylosowanie 2
30 paź 18:50
dinozaurrr: to jest w jakis sposob wyliczone? bo chyba nie moge nauczycielce powiedziec 2 bo 2
30 paź 18:58
dinozaurrr: poza tym jesli C to zdarzenie polegajace na wylosowaniu l.podzielnej przez 6 , to mamy
a wedlug wzoru
wiec |C∩D| nie moze byc 0 (0 bo przeciez liczb 2 nie jest liczba podzielna przez 6)
nie wiem czy dobrze pisze?
30 paź 19:06
Mila:
Warunek:
P(C∩D)=P(C)*P(D)
To odpowiada takiemu "położeniu" zbiorów C i D , aby miały część wspólną, ale nie za małą i nie
za dużą.
Teraz nie widzę przykładu, pomyślę później. Będę po 20.
30 paź 19:22
daras: zdarzenia C i D sa niezależne bo sa rozłączne
30 paź 19:22
dinozaurrr: czekam
30 paź 20:28
Mila:
D− wylosowanie liczby mniejszej od 51
|D|=50
C∩D={6,12,18,24,30,36,42,48}
|C∩D|=8
| | 16 | | 1 | | 8 | |
P(C)*P(D)= |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 2 | | 100 | |
P(C∩D)=P(C)*P(D) zdarzenia C i D są niezależne.
30 paź 20:35
Mila: ?
30 paź 21:15
dinozaurrr: dziweki wielkie
31 paź 08:08