Kombinatoryka
52: Witam.
W szkole zaczęliśmy Kombinatorykę i mam takie zadanie :
Pięć kobiet i czterech panów ustawiają się w szereg. Na ile sposób mogą to zrobić
− Między Karolem a Cecylią stoją trzy inne osoby.
No więc jeśli dobrze zrozumiałem to ma to być tak:
2! bo Cecylia i Karol mogą się zamieniać i
7! bo jest 7 innych osób, które muszą się ustawić i
5 bo to jest liczba możliwości ich ustawień (a tu Pani dam powiedziała 4... być może się
pomyliła, ale wolę się dowiedzieć)
ogólnie 2! * 7! * 5
30 paź 18:45
Hajtowy: 5 kobiet
4 mężczyzn
Razem masz 9 osób.
Skoro między Karolem a Cecylia stoją 3 inne osoby to masz tak:
1) Karol −> 1os −> 2os −> 3os −> Cecylia −> 4 pozostałe osoby
2) 1 os −> Karol −> 2os −> 3os −> 4 os −> Cecyla −> 3 pozostałe osoby
3) 1os −> 2os −> Karol −> 3os −> 4 os −> 5 os −> Cecylia −> 2 pozostałe osoby
4) 1os −> 2os −> 3os −> Karol −> 4 os −> 5 os −> 6 os −> Cecylia −> 1 pozostała osoba
5) 1os −> 2os −> 3os −> 4os −> Karol −> 5 os −> 6 os −> 7 os −> Cecylia
Widzisz tu już rozwiązanie?
30 paź 19:43
52: no czyli tak jak myślałem

Dzięki
30 paź 20:50
52: To mam jeszcze jedno pytanie.
Ile różnych liczb 5−cyfrowych można utworzyć z 1,2,3,4,5 ustawionych kolejno.
podzielnych przez 4 ...
wyszło mi 3!*4 zgadza się ? czyli 4! tak ?
30 paź 21:25
PW: A z jakiej cechy podzielności przez 4 korzystałeś? Trochę trzeba napisać, bo sam wynik trudno
jest ocenić, czasem bywa dobry wynik uzyskany wskutek złego rozumowania.
30 paź 21:39
52: 12 ,24, 32, 52 te liczby są podzielne przez 4 i jest ich 4
30 paź 21:53
PW: Oj, niejasno się wypowiadasz.
Korzystamy z cechy podzielności przez 4:
Liczba naturalna o zapisie dziesiętnym co najmniej 3−cyfrowym jest podzielna przez 4 wtedy i
tylko wtedy, gdy liczba zapisana jej ostatnimi dwiema cyframi jest podzielna przez 4.
W rozpatrywanym zadaniu należy więc zliczyć wszystkie liczby 5−cyfrowe kończące się cyframi 1 i
2, 2 i 4, 3 i 2 lub 5 i 2. W każdym z tych wypadków pozostałe 3 cyfry można ustawić na 3!
sposobów Wszystkich liczb podzielnych przez 4, w których zapisie występują wszystkie cyfry
1,2,3,4,5, jest zatem 4•3!=4!.
30 paź 22:19
52: Tak, no o to mi chodziło tylko że Pan to tak pięknie i ładnie opisał.
A jeszcze kolejne pytanie co do zadanek
Mam liczby ustawione kolejno 0,1,2,3,4,5 ile różnych liczb 6−cyfrowych można utworzyć
mniejszych od 203451
wyszło mi:
5!+3!+2!+1! tak ?
30 paź 22:43
PW: Mniejsze od 203451 są liczby:
− których pierwszą cyfrą jest 1 (takich liczb jest 5! − tyle ile sposobów ustawienia
pozostałych 5 cyfr),
− których pierwsze 3 cyfry to 201 (takich liczb jest 3! − tyle ile sposobów ustawienia
pozostałych 3 cyfr),
− których pierwsze 4 cyfry to 2031 (takich liczb jest 2! − tyle ile sposobów ustawienia cyfr 4
i 5 na pozostałych 2 miejscach),
− liczba 203415.
Zgadzam się całkowicie.
Nie ma tu zwyczaju zwracać się per "Pan". Wszyscy piszą "na Ty" z zachowaniem zasad dobrego
wychowania, co mi się na tym forum bardzo podoba.
31 paź 09:31
52: Dziękuję : )
To kolejne pytanie. Na ile sposobów może przywitać się 10 osób.
| | | |
I jest że | =45 nawet na piechotę wychodzi 45, ale jak to zrozumieć z tym symbolem |
| | |
Newtona.
1 lis 08:42
Hajtowy:
| | | | 10*(10−1) | | 10*9 | | 90 | |
Czyli : | = |
| = |
| = |
| = 45  |
| | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 09:08
52: | | | |
No to to wiem  tylko czemu zapisujemy | |
| | |
1 lis 09:09
Hajtowy: A jeśli już byś chciał dokładniej wiedzieć skąd to się wzięło to wystarczy twierdzenie:
| | n! | | (n−2)! * (n−1)! * n | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
Czaisz bazę? xd
1 lis 09:10
52: tak symbol newtona czaje, tylko mój post wyżej...
1 lis 09:12
Hajtowy: Na przyjęciu było 10 osób, każdy witał się z każdym... Ile jest sposobów przywitań?
A jakby tak brzmiała treść to jak byś to zapisał?
1 lis 09:17
Hajtowy: 2 osoby się zawsze witają... 3 osoby na raz się przywitać nie mogą. A skoro masz 10 osób stąd
też :
Nwm jak Ci to wytłumaczyć prościej

xd
1 lis 09:18
52: Ok teraz załapałem

z tym że 2 osoby witają się na raz bo więcej nie może...
1 lis 09:41